Σπίτι χωρίς βιβλιοθήκη...

.... Είναι σπίτι χωρίς παράθυρα! Αυτό σκεφτόμουν σήμερα που καθάριζα την βιβλιοθήκη μου.... Και παρόλο που με παίδεψε πολύ η αφιλότιμη, εγώ ένιωσα μια μεγάλη αγάπη για εκείνη! Ίσως επειδή είναι τη φύση των ανθρώπων να αγαπούν και να εκτιμούν αυτό ακριβώς που τους παιδεύει... Και μια βιβλιοθήκη δεν μας παιδεύει μόνο με το καθάρισμα της, και το ξεκαθάρισμα των χαρτιών που έχουμε την συνήθεια να στοιβάζουμε στα ράφια της ανάμεσα στα βιβλία, αλλά ''παιδεύει'' και το μυαλό μας με το περιεχόμενο της, ή καλύτερα το εκ-παιδεύει.!
  Σας φαίνομαι υπερβολική; Κι όμως, αν το σκεφτείτε για λίγο θα δείτε πως ένα σπίτι χωρίς βιβλιοθήκη, είναι σαν να μην έχει ιστορία να διηγηθεί. Γιατί ο κάθε ένας από εμάς έχει στη βιβλιοθήκη του, τα αγαπημένα του βιβλία, έχει ένα κομμάτι της σκέψης του που είναι αποτέλεσμα αυτών των μαγικών αντικειμένων, που έχουν εισχωρήσει στο μυαλό του, εκείνη τη βροχερή νύχτα ή εκείνη την μέρα στην παραλία, που τόσο απορροφήθηκε από το διάβασμα και ξέχασε να βάλει αντηλιακό.. Τα βιβλία μας κουβαλούν αναμνήσεις, κουβαλούν ένα κομμάτι της επιμόρφωσης μας, αλλά και της απελευθέρωσης του πνεύματος μας..
  Πως λοιπόν να μην λατρεύω αυτό το "τζαναμπέτικο" ψηλό έπιπλο στο σαλόνι μου, που φιλοξενεί τόσα βιβλία μου και που κάθε ένα από αυτά έχει να διηγηθεί μια διαφορετική ιστορία, κι όχι μόνο στις σελίδες του; Που δεν είναι απλά ένα έπιπλο, αλλά ένα μεγάλο παράθυρο με θέα τη γνώση;
  Πολύ όμορφα έπιπλα στολίζουν τα σπίτια μας, ράφια με διακοσμητικά, τραπεζάκια με λάμπες, και καναπέδες αναπαυτικοί για να χαλαρώνουμε μπροστά στην τηλεόραση. Όμως όλα αυτά τα έπιπλα είναι απλώς άψυχα αντικείμενα, μπροστά στη βιβλιοθήκη μας, που το περιεχόμενο της έχει ανεκτίμητη αξία! Και που βρίσκεται πάντα εκεί, αγέρωχη και περήφανη, έτοιμη να μας πάρει από το χέρι και να μας ταξιδέψει!
  Και για το τέλος, θα σας δώσω μια συμβουλή... Την επόμενη φορά που θα γνωρίσετε έναν άνθρωπο, και θα βρεθείτε σπίτι του , βρείτε μια πρόφαση και αναζητήστε τη βιβλιοθήκη του.. Το περιεχόμενο της, ίσως σας αποκαλύψει πολλά για το χαρακτήρα του και για τον τρόπο σκέψης του... Ίσως εκεί, στα ράφια της να συνειδητοποιήσετε πως ο κάτοχός της είναι η αδερφή ψυχή σας. Ή ότι χάνετε το χρόνο σας . ....Γιατί μια βιβλιοθήκη δεν λέει ποτέ ψέματα...Εμπιστευτείτε την.

Καλό σας βράδυ!




   
SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου