Σχετικά με την επιτυχία ή... "σχετικό πράγμα" η επιτυχία!


I can't tell you the key to success, but the key to failure is trying to please everyone ~ Ed Sheeran:

Επιτυχία...

Μια λέξη με πολλές σημασίες. Τι σημαίνει "Επιτυχία"; Είναι άραγε συνώνυμο της "Ευτυχίας" ; Μάλλον όχι . Ίσως και  Ναι.
Δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα για  τον απλούστατο λόγο ότι η Επιτυχία ορίζεται για τον καθένα διαφορετικά. Όπως και η Ευτυχία άλλωστε.

Τί είναι αυτό που θεωρούμε- ο καθένας για τον εαυτό του ''Επιτυχία"; Θα μου πείτε "Αυτό που για τον καθένα είναι σημαντικό επίτευγμα" .
Μα ναι, φυσικά.
Κοιτάξτε όμως που είναι το μπέρδεμα με εμάς τους ανθρώπους. Βαλλόμαστε καθημερινά από τις γνώμες των άλλων, των οικείων μας, των φίλων μας και των άλλων συνανθρώπων και η κρίση μας για το τί είναι σημαντικό για εμάς επηρεάζεται από την γνώμη τους. Έτσι μοιραία συσσωρεύουμε μέσα μας σκέψεις χαμηλής αυτοεκτίμησης και αρχίζουμε να νιώθουμε αναποτελεσματικοί ή ακόμα χειρότερα-για να μην φοβόμαστε και την λέξη- "Αποτυχημένοι"!

Αποτυχημένοι επειδή δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά που οι άλλοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να έχουμε καταφέρει.
Αποτυχημένοι επειδή πήραμε διαζύγιο, επειδή χάσαμε την δουλειά μας, επειδή δεν γίναμε γιατροί επειδή δεν κάναμε παιδιά  .... Επειδή κάναμε άλλες επιλογές ή τέλος πάντων δεν μας βγήκαν οι επιλογές που κάναμε.

Επειδή δεν θέλαμε τα "θέλω" τους.

Όμως αν σκεφτούμε λίγο περισσότερο και κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας θα δούμε ότι ίσως τελικά να μην έχουμε αποτύχει. Ίσως να επιλέξαμε έναν άλλο δρόμο , που μπορεί να μην αρέσει στη μαμά, στη φίλη , στον γείτονά μας αλλά για κάποιο λόγο, εμάς μας εκφράζει. Το σενάριο της επιτυχίας μας εμείς το φτιάχνουμε. Ας μην το ξεχνάμε αυτό ποτέ. Κι αν για τους άλλους έχουμε αποτύχει να κάνουμε την υπέρλαμπρη καριέρα ή την τέλεια οικογένεια (ότι κι αν σημαίνει το "τέλεια" για εκείνους) ας σκεφτούμε ότι έχουμε πετύχει ένα σωρό άλλα πράγματα. Δικά μας πράγματα!
Η Επιτυχία λοιπόν είναι σχετική!

 Γιαυτό μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας υποβάλει τις δικές του σκέψεις και να σας κάνει να νιώσετε άσχημα για όσα ΔΕΝ πετύχατε. Όλα όσα πετύχατε είναι αυτά σου σας καθορίζουν. Δείτε τα. Αγαπήστε τα και νιώστε τις μικρές αλλά δικές σας επιτυχίες να σας κατακλύζουν.

Ούτε να γίνετε δέσμιοι του αποτελέσματος. Μην πέσετε στην παγίδα του να κρίνετε τον εαυτό σας εκ του αποτελέσματος.  Σημαντικότερη είναι η όμορφη διαδρομή παρά το αποτέλεσμα αυτής.

Αν απολαύσουμε το ταξίδι, ακόμη κι αν κάνουμε κάποιες μικρές στάσεις, ή στην πορεία αλλάξουμε προορισμό, θα φτάσουμε κάποτε. Κι εκεί όπου θα φτάσουμε θα είναι το σωστό μέρος...
 Πιστέψτε το!

Καλή επιτυχία μας λοιπόν.


Arnold Schwarzenegger's 6 Rules for Life and then some... - much better when imagined in Arnold's voice:
SHARE

Βάσια Ακαρέπη

  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου