Οι γλείφτες του ενυδρείου
Κάποτε, είχαμε ένα ενυδρείο με τροπικά ψάρια. Το είχαμε αρκετό καιρό και παρέλασαν από εκεί μέσα στρατιές ψαριών, αφού μόλις κάποιο πέθαινε, το αντικαθιστούσαμε με άλλο.. Έτσι, για την ισορροπία!  Είχε πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς αυτή την μικρή κοινωνία. Ξέρετε, όπως και στη δική μας κοινωνία, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, μέχρι να έρθει κάποιο άλλο,  λίγο μεγαλύτερο κ.ο.κ.
Υπάρχει το ψάρι με τα πολλά χρώματα (μην περιμένετε να θυμάμαι τις ονομασίες των ειδών τους), υπάρχει το ψάρι που φωσφορίζει, υπάρχουν χιλιάδες είδη ψαριών που πασχίζουν για να επιβληθούν μέσα σε αυτή την μικρή κοινωνία, προσπαθώντας να φάνε τον αντίπαλο.
  Φυσικά, υπάρχουν και οι γλείφτες... Είναι αυτά τα ψαράκια που είναι πολύ χρήσιμα για το ενυδρείο, επειδή τρέφονται με όλες τις ακαθαρσίες των άλλων ψαριών, φροντίζοντας έτσι να διατηρείται το ενυδρείο καθαρό... Πραγματικά, πολύ χρήσιμο ψαράκι. Κάνει ήσυχα ήσυχα την δουλίτσα του, γλείφει όλο το ενυδρείο και δεν το ενοχλεί κανένα άλλο ψάρι. Γιαυτό και οι γλείφτες ζουν πολλά χρόνια. Δεν τους  επιτίθεται ποτέ κανείς...
Δεν ξέρω αν τα άλλα ψαράκια τους συμπαθούν τόσο πολύ, ή αν τους ανέχονται μόνο και μόνο επειδή τους κάνουν το ενυδρείο αστραφτερό... Δεν ξέρω ακόμα αν στη μικροκοινωνία των ψαριών οι γλείφτες είναι κάτι σαν υπόδουλοι που κάνουν τους άλλους να νιώθουν ανώτεροι, κι αυτό να τους σώζει από το φάγωμα.

Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι πάνε τόσα χρόνια που δεν έχουμε πια ενυδρείο και ακόμη θυμάμαι κάποια ονόματα από αυτά που είχαμε δώσει στα ψαράκια μας.
Όμως δεν θυμάμαι κανένα από τα ονόματα που είχαμε δώσει στους γλείφτες που πέρασαν από το ενυδρείο μας... Ποιος ξέρει ; Ίσως και να μην τους είχαμε ονομάσει...


................................................................


        
SHARE

Vasia Akarepi

  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου